Ploggen en de verbinding met Holendrecht

Zwerfafval is in ons stadsdeel een problematiek die aandacht nodig heeft. Holendrecht wordt net als andere wijken in Amsterdam-Zuidoost geconfronteerd met de gevolgen van het verlies aan biodiversiteit, wat een directe impact heeft op het milieu en de omgeving waarin we leven. Het vervuilt en trekt ongedierte aan, zoals ratten. Bovendien eten dieren dit afval op of raken erin verstrikt.

Wat is plogging?

Plogging is een activiteit waarbij mensen zwerfvuil oprapen terwijl ze sporten, meestal tijdens het hardlopen. Het woord "plogging" komt van het Zweedse woord "plocka upp", wat "oppakken" betekent, en "jogging". Het combineert lichaamsbeweging met milieuverantwoordelijkheid, waardoor mensen fysiek actief kunnen zijn en tegelijkertijd een positieve impact kunnen hebben op het milieu door zwerfvuil op te ruimen.

Plogging houdt in dat je zwerfvuil verzamelt terwijl je actief bezig bent, zoals rustig hardlopen of joggen. Met plogging sla je twee vliegen in één klap. Als het tempo van ploggen te hoog ligt voor jou, kun je kiezen voor 'plandelen', oftewel plogging op wandeltempo.

 

 

Doe mee

Sluit je aan als bewoner, ondernemer, organisatie of als je een warm hart toedraagt aan Holendrecht.

Holendrecht Schoon en Sterk: Doe Mee als Plog-Partner

Als Plog-Partner draag je bij aan een duurzamere en schonere omgeving. Onze regelmatige plog-sessies brengen bewoners, ondernemers en organisaties samen, verenigd door een gemeenschappelijk doel: zwerfafval verminderen en de community versterken.

 • 28.07.2013Plog-sessie juli 2023

  Kick-off van de Plog-Groep in Holendrecht, met natuurexpert Renate Nollen van GroenplatVorm Zuidoost als speciale gast. Locatie: Groenehub, Holendrechtplein 44.
 • 16.09.2023Plog-sessie september 2023

  Op World Cleanup Day houden wij met de Plog-Groep in Holendrecht een plog-sessie. Meedoen? Meld je aan via het aanmeldingsformulier of kom gezellig met ons meeploggen. Locatie: Groenehub, Holendrechtplein 44.
 • 15.12.2023Plog-sessie december 2023

  Laatste Plog-sessie van het jaar met een jaarafsluitingsborrel met de Plog-Partners. Locatie: Groenehub, Holendrechtplein 44.
 • 13.04.2024Plog & natuurdialoog

  Ga op 13 april mee ploggen. Na het opruimen van zwerfafval in Holendrecht, verzamelen we voor hapjes en drankjes. Een ervaren natuurexpert zal na het ploggen een korte natuurdialoog houden, waarin we meer te weten komen over de prachtige natuur om ons heen. Doe mee en geniet van een gezellige en leerzame ervaring.
 

PLOG MEE

Sluit je aan als bewoner, ondernemer, organisatie of als je een warm hart toedraagt aan Holendrecht.